Ghostery: bescherm je privacy online

Wie kijkt er allemaal mee als je rustig op het internet zit te surfen? De meeste internetgebruikers staan er niet bij stil. Toch zijn er duizenden marketing- en reclamebureaus die bij iedere surfsessie over je schouder mee zitten te kijken. Ghostery, een browser plug-in van het bedrijf Evidon, maakt het voor gebruikers mogelijk om precies te weten wie er allemaal informatie over hen zit te verzamelen en die ook te blokkeren.

Ghostery is een gratis browser plug-in beschikbaar voor Firefox, Safari, Google Chrome, Opera, Internet Explorer en zelfs iOS. De bedoeling van de plug-in is om gebruikers een kijk te geven op “het onzichtbare web”: de duizenden trackers, bugs, tags en andere programma’s wiens enige taak het vergaren van informatie over internetsurfers is. Data die meestal doorverkocht wordt en gebruikt om online reclame doelgerichter te maken. Ghostery onthult niet alleen de aanwezigheid van die trackers, de plug-in geeft ook de mogelijkheid om die te blokkeren.

ghostery 1

Trackerlijst van The Verge (screenshot: Tommy Van Damme).

Ghostery kan zich beroepen op een database van meer dan 1200 trackers. Eens de plug-in is geïnstalleerd, verschijnt er voor iedere bezochte website een klein venster met een lijst van alle trackers die de gebruiker in de gaten houdt. Bij iedere tracker in de lijst kan men doorklikken naar een uitgebreid profiel die de surfer leert welk bedrijf de tracker bezit en wel soort informatie er door wordt bijgehouden. De Quantcast-tracker bijvoorbeeld verzamelt bepaalde soorten anonieme informatie zoals het browsertype, datum & tijd en het aantal keren dat een surfer een pagina bekijkt. Verontrustender wordt het als de tracker ook de browsergeschiedenis van de surfer bijhoudt en dat voor minstens twaalf maanden.

ghoster3

Het profiel van de Quantcast tracker (screenshot: Tommy Van Damme).

Gebruikers van Ghostery hebben ook de mogelijkheid om vrijwillig mee te doen aan Ghostrank. Als de gebruiker akkoord gaat, stuurt Ghostrank de trackerinformatie door naar de ontwikkelaar. Op basis daarvan worden er rapporten gemaakt die tegen betaling aan andere consumenten, bedrijven en niet-gouvernementele organisaties worden overgemaakt. Door te werken met de, volgens de makers van de plug-in volledig anonieme, trackerinformatie van hun vrijwillige gebruikers, kan de Ghostery plug-in ook volledig gratis worden aangeboden. Veel van de conclusies van die rapporten vormen trouwens ook de basis voor interessante posts op de officiële Ghostery blog: The Purple Box. Deze kan iedereen gratis nalezen.

Wel opgelet. Soms kan Ghostery te aggressief zijn en verstoort het functionaliteit van enkele websites. Zo bleek onlangs dat de plug-in het moeilijk maakte om nieuwe Twitter-berichten te posten, een probleem dat heel vlug werd verholpen. Af en toe een haperende website tegenkomen, is echter een kleine prijs die de gebruiker moet betalen voor het verzekeren van zijn online privacy. In de woorden van de Ghostery ontwikkelaars: “als je privacy-tool het web niet breekt, dan is het niet hard genoeg aan het proberen.”

Tommy Van Damme

—————————————————————————————————————————–

Bronnen

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s