Recensie: The Verge

The Verge is een technologiesite opgericht door een aantal ex-Engadget redacteurs na ontevredenheid met moederbedrijf AOL. Geleid door Joshua Topolsky & Nilay Patel kwamen ze terecht bij Vox Media. Onder de indruk van het content management systeem (CMS) dat VOX gebruikte voor haar sportsite SB Nation, besloten de voormalige Engadget redacteurs met deze CMS een website te creëren waar ze lezers een mengeling van technologienieuws, reviews & previews konden brengen. Op 1 november 2011 lanceerden ze The Verge.

The Verge (1)

De homepage van The Verge (Screenshot: Tommy Van Damme).

Inhoud

The Verge serveert haar lezers een mix van nieuws, reviews & previews. Ook produceren ze een podcast (The Vergecast) waar Topolsky & Patel, samen met andere medewerkers van de site, de technologieactualiteit bespreken. Daarnaast is er The Verge Mobile show, gefocust op mobiele gadgets en een kleinere podcast genaamd “90 Seconds on The Verge” voor lezers die enkel het nieuws willen. Verder hebben ze ook een goed uitgebouwd en real-time updatend livebloggingplatform voor rechtstreeks verslag van evenementen zoals Apple-keynotes.

Forums en een uitgebreid commentsysteem zorgen voor de interactie met lezers, een doorgaans hoger opgeleid publiek (geeks) dat even verknocht is aan technologie als de redacteurs van de site zelf. De site heeft ook geen schrik om verder te gaan dan technologie, met stukken over films, games en allerhande internetfenomenen.

Aanpak

The Verge is een site voor en door technologiefanaten, de ‘geeks’ van de wereld. Alhoewel de site qua inhoud toegankelijk blijft voor iedereen, zijn de redacteurs niet bang om in te spelen op de kennis van hun doelpubliek. Naast algemeen nieuws, reviews en previews wordt er vaak dieper ingegaan op technische zaken, maar ook wettelijke en sociale thema’s worden niet geschuwd. Haar redacteurs vrezen niet hun mening te verkondigen, maar doen dit op een feitelijk onderbouwde manier. De site weet heel goed wat de kern van haar doelpubliek wil, maar slaagt er tegelijk in om The Verge beschikbaar te houden voor een groter publiek.

Alhoewel The Verge een internetmedium is, wordt er niet ingeboet als het gaat om kwaliteit en lengte van artikels. Lange features, gedetailleerde analyses, interviews met meerdere personen,… The Verge toont dat het geschreven woord op het web net zo goed kan floreren als in print, soms zelfs beter. De site is ook actief via sociale media, van Twitter tot Google+.

Sterktes

Naast de sterke editoriale inhoud van de site en de hoge productiewaarden van de videofragmenten op de site, is een andere sterkte van The Verge de adaptieve lay-out. De website gaat verder dan het aanbieden van een mobiele site en zal zich dynamisch aanpassen aan de schermgrootte van de lezers. Zo is de site licht en compact op smartphones en heel aanraakbaar op tablets. Deze aanpak zorgt er ook voor dat The Verge grote, kwalitatieve afbeeldingen en lange doorlopende tekst niet moet schuwen bij gebruikers met grote schermen (24 inch of groter). De inhoudsopgave blijft niet hangen bovenaan de pagina, maar scrollt mee naarmate de lezer een artikel leest, zodat die nooit halfweg een artikel verdwaalt. Waar andere sites vaak zijn volgepropt met reclame en de inhoud wordt verspreid over meerdere pagina’s in een poging om meer hits te kunnen tonen aan adverteerders, staat bij The Verge de inhoud altijd centraal.

Een andere sterkte die zeker vermeld mag worden is de rubriek “From The Forums”. Alhoewel ook op The Verge de diverse comments en posts van haar gebruikers vaak eens ontaarden in beledigingen en verwijten, kijken de redacteurs wel aandachtig naar alle bijdragen van haar lezers. Als er echt eens een lezer is die in de forums van The Verge iets opmerkelijk bijdraagt, wordt dat vaak gepromoveerd naar de voorpagina, naast de artikels van de betaalde redacteurs. Om maar eens te bewijzen dat niet alle internetcommentaar automatisch moet worden afgeschreven.

Zwaktes

Alhoewel reviews één van de steunpilaren van de site zijn, is het quotatiesysteem van The Verge nodeloos complex en arbitrair.

combined

Het quotatiesysteem van The Verge (gecombineerd screenshot: Tommy Van Damme).

Het complexe systeem staat in fel contrast tot de goed doordachte gebruikslogica van de website. Het is een ondoorzichtig en complex kluwen van arbitraire cijfers die op de één of de andere manier resulteren in een eindgetal. Een systeem zoals dat van metareviewsite gdgt (met eenvoudige criteria als: We Like It, We’re Mixed & Pass On It) zou veel beter bij de reviewstijl van The Verge passen.

Tommy Van Damme

—————————————————————————————————————————–

Bronnen

Advertenties

Een gedachte over “Recensie: The Verge

  1. Pingback: Ghostery: bescherm je privacy online |

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s